Låta flocken uppfostra?

image

Hur gör ni med ny flockmedlem? Låter ni de äldre hundarna få uppfostra valpen?

Gjorde misstaget med Hyper att låta Varga och Thyndra säga åt honom när han fjäskade för mycket för dom. Vilket resulterade i att han trodde att hur snäll han än var så skulle han bli tillsagd.
Där skulle jag ha gått imellan och visat att nu räcker det Hyper, utan att han skulle fått en tillsägelse av den andra hunden.
För han ville ju bara vara snäll, men det blev lite för mycket.

Man lär sig så länge man lever och det är ju också olika hur hundar upplever tillrättavisningar av de andra hundarna.  Och om det är befogat av de äldre hundarna att säga till eller tar dom chansen?

Vi har både leksaker och ben framme till våra hundar,  jag har blivit hårdare med att inte acceptera bråk här hemma.  Kan nog ha blivit så efter att jag blev mamma,  att jag blivit känsligare mot bråk.
Jag accepterar att hundarna säger ifrån till varandra när dom vill vara ifred, men inte att den andra hunden säger emot.
Gamla Varga ska dom bara lyssna på, hon är 13 år och ska inte behöva försvara sig mot dom yngre. Hon ska få njuta av sitt liv. 

Spetsarna leker på så vis att dom brottas och bits i en stor hög. En del tror att dom slåss när dom leker.  Det låter högljutt och det morras. Men det stannar där.
Och det får jag se till att det gör.  På så sätt agerar jag som flockledare, accepterar inte fult bråk inom flocken, och är extra noga med valpar.  Dom ska känna en trygghet i sin egen flock och sitt egna hem.
Dom är ännu inte en klar individ, och mycket av det som dom utsätts för som valpar och unghundar sätter sina spår.

image

Det är ingen självklarhet att alla hundar går ihop,  men hur kan vi göra vårat bästa för att påverka?

Jag har efter erfarenhet lärt mig att inte låta hundarna få styra upp allting själv. Jag tycker inte heller mina hundar behöver umgås med andra hundar som ger dom dåliga erfarenheter. 
Allt är inte en dans på rosor när man väljer att ha flera hundar.  Vare sig man har hanar eller tikar eller både och.

Jag vill vara en trygghet för mina hundar,  att dom vet att jag är den som styr upp.
Hoppas att jag lyckas.

3 reaktioner på ”Låta flocken uppfostra?

 1. Jag har aldrig haft bråk i flocken så det blir lite hypotetiskt, men nej, jag skulle nog inte tillåta nåt alls. En kort tillsägelse ok, men inget mer. Inget vaktande av ben och så.

  Lovis fick uppfostra Kaia ganska hårt, eftersom jag visste att det skulle skilja mer än 10 kg på dem, men ”obefogat” (i mina ögon) juckande på Kaia tillät jag inte. Det fungerade bra, Kaia är fortfarande väldigt försiktig kring småhundar och jag kan gå promenader med min kompis pappisar utan att vara nervös över att hon skulle köra över dem, hon lärde sig att man ALDRIG får nudda den lilla hunden och det sitter kvar två år efter att Lovis försvann.

  Däremot kan jag nog tänka idag att jag borde ha skyddat Kaia ännu mer från mobbande vuxna hundar. Helt enkelt för att jag ser att hon idag är rätt hård mot valpar och så var hon inte från början.

 2. Min äldsta hund (bernertik) är bara 2,5 år och nu har jag också en valp på 5 månader. Första tiden vaktade vår äldsta all mat, när hon ätit upp sitt så gick hon till valpen och skulle morra åt sig hennes också. Där satte jag ner foten , annat är om de har ett varsitt märgben till exempel och valpen börjar bli närgången, då morrar hon ordentlig och valpen förstår allvaret och backar, men ta valpens ben eller bara vara i närheten i syfte att roffa åt sig har jag fått visa inte är okej. Det var dock i början, nu går det jättebra, nästan så att valpen går över till den äldstas matskål när hon är klar…. inte okej det heller 😛

  Vår äldsta tar inte på sig ansvaret att fostra på riktigt så den biten har jag fått tagit. Hon är lite dumsnäll skulle jag vilja säga. Jag är rätt bestämd med att det ska vara lugnt hemma (det är ju ändå en valp tänker jag) och väldigt bestämd att det ska vara lugnt i kopplet när vi går tillsammans, inget lek eller att de (valpen) hänger i varandra.

  Det är nog så, man måste iaktta och anpassa till sin flock. Har aldrig haft två hundar förut så det är nytt och jag gör säkert massa fel men det funkar rätt bra 🙂

 3. nej, vi låter inte flocken fostra en valp/nykomling utan vi är ansvariga för att dom äldre respekterar nykomlingen och att den lille lär sig att respektera de vuxna hundarna. Det är lättast genom att se till att var o en äter ur sin matkopp på sin plats, har sina olika sovplatser, och lär sig att gå ut och in genom dörren i turordning för att ge några exempel, vi vill att våra hundar ska vara individer, som man kan träna o tävla med var för sig.
  Men självklart finns det andrauppfattningar hos hundmänniskor som vill ha flockhundar så dom får väl göra som det passar dom bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s