Planerade kelpievalpar 2020

Driva + Knut

RLD N Cefeus Drive Me Crazy II och AGHD 1 RLD N RLD F RLD A SE JV-16 Tullarbackens Azure

driva5

Ni kan följa Driva på matte Kims instagram: kim.n.meyer
Knuts matte Emmas insta: @emmalarsson91 eller #kelpieknut

driva4

Matte Kims egna ord om Driva:
Driva (Cefeus Drive me Crazy) har varit min första vallhund och första tävlingshund. Den hunden har lärt mig otroligt mycket som hundförare. Driva är en snabb, smart, skarp, envis, trygg, självständig och energisk hund. Hon vet vad hon vill och är gärna före i tanken när hon känner igen sig i både moment och situationer. Hon är nog den hunden jag träffat som kommunicerar mest. Hennes skall kan variera i allt från glädje, till att hon märker av att det ligger en foderkula under en dörr, när hon är upprörd, när hon blir arg och det blir fel i övningar till att hon försöker skalla igång mig numera i pauser när jag pratar med mina träningskompisar. Det enda som gäller är bara fullt ös. Det ska dock tryckas på att vi nu efter 3 år har börjat hitta varandra och jag lärt mig hur jag ska hantera Driva i träningen. Hon kräver sin förare annars kan hon likväl göra allt på egen tass och prioritera hennes uppfattning om vad som är roligast.
Hennes trygghet i sig själv och självförtroende har hon haft sen jag fick hem henne. Lillfisen tyckte hon kunde sticka efter fåglar och liknande, nån arg matte ville hon inte kännas vid. Hon började ta åt sig av tillsägelser när hon var över året. Hon funkar helt klart bättre på beröm överlag och bekräftelse av rätt beteenden.
Passivitet var inget hon tyckte var något skojigt alls när hon var liten heller, hon fick ligga mycket i knät och ta det lugnt samt ligga i avskärmade områden för att vila. I dagsläget har hon en bra avknapp i de flesta situationer. Men i röriga miljöer vill hon först ha koll innan hon kan slappna av.
Driva är en hund jag lärt mig otroligt mycket på. Hennes snabba reaktioner i vardagen som såväl på träningsplanen ger både för- och nackdelar. Det jag verkligen vill skicka med att hon återigen är trygg i sig själv, bestämd samt att det finns vakt och skärpa i henne. Hon är inte den som backar i olika lägen. Hon berättar om hon inte är nöjd med vissa situationer däribland främmande hundar tillhör ett sådant exempel. Hundmöten är något vi har tränat på sen hon var ett halvår, det är en pågående process men där vi i dagsläget har hittat ett annat lugn och samarbete kring det. Ska dock tilläggas att hon lägger på sig negativa minnesbilder om hundar hon har rykt ihop med, då räcker det med bara doften för att hon senare ska gå upp i stress.
Saker att ta i beaktan är att hon har tendens till vakt när det kommer till maten då hennes mat intresse är stort och hon taggar igång när det vankas matdags. När hon väl äter är det inga konstigheter men just när hon taggar igång. Hon kräver min uppmärksamhet i de flesta situationer då hon sagt annars hittar på saker eller agerar lillpolis om någon annan hund inte sköter sig. Hon är snabb i sina reaktioner även där med att säga till andra hundar utan någon speciell förvarning. Där får jag läsa hennes reaktioner i blickar och spänningar för att förebygga.
Hon går att ha lös överallt, jagar inte vilt (visar intresse men springer inte efter), bryr sig inte om människor, cyklister, joggare, barnvagnar mm men andra hundar när det är trånga utrymmen. Driva är inte den sociala hundtypen, hon är nöjd med sin flock och tyr sig väldigt till mig. Mys i soffan eller sängen är det bästa hon vet och att få krypa upp i knät och somna.
I träningen speglar sig det mindre sociala behovet i att hon mest tycker det är störande när man ska gosa med henne. Det är mycket mer värt att arbeta eller snarare studsa och skalla i en belöning. Jag personligen gillar dessa drag, det är skönt då hon inte är intresserade av människor på promenader. Personligen gillar jag själv allvaret i träningen och att hon tar det på allvar att träna.
Nosarbete gillar hon också både Nosework och Spår, där är det snarare mitt intresse och tidsprioriteringen som gjort att lydnaden gått före. Men hon är en riktig liten racer i spåret. Troligtvis skulle hon även älskat agility då hon tyckte det var otroligt roligt när en vän körde henne bara på skoj någon enstaka gång. Driva är en helt underbar och härlig hund men som nämnt enligt mig kräver sin förare.

Matte Emmas ord om Tullarbackens Azure – Knut

Knut är en glad och charmig kelpiehane som alltid vill vara till lags. Knut har sedan dag ett charmat oss och tillfört massor av glädje. Knut älskar alla människor han träffar och fick han själv välja skulle han nog vilja hajpussa alla han möter.

Knut är dock en väldig enkel hund i vardagen som fint går lös bredvid oss på promenaden, även vid möten. Knut är vänligt inställd och går bra ihop med andra hundar och backar om någon tycker att han kommer för nära. Hemma ligger han gärna på rygg i soffan och slappar. Han har inga problem att vara hemma själv en stund och skäller då inte. Knut är ingen hund som skäller utan han kommunicerar mycket med kroppsspråk och andra signaler. Knut är inte känslig för främmande ljud och klarar situationer som nyårsafton utan problem.

Knut uppskattar att få vara med på det mesta, allt från tävlingar, firanden med familjen och att vandra. Knut har lätt för att anpassa sig efter våra aktiviteter även om han första minutrana i en ny miljö kan bli något stressad. Sen klarar han själv av att gå ner i varv. Han hanterar tävlingsmiljöer superbra. På kalas leker han med familjens barn eller ligger och sover.

Han har varit med oss upp på Kebnekaise och även åkt helikopter ner från fjällstationen, med bravur! Knut följer med oss på det vi hittar på och vi behöver aldrig fundera över om han kommer klara situationen eller ej.
Knut är en riktig tänkare som tycker att det är viktigt att göra rätt. I vår agilityträning har Knuts filosofi varit att det är bättre att ta det lugnt och göra rätt, än att vara snabb och göra fel. Vi har fått träna grunder tills han varit helt säker på vad han ska göra och först då han vi kunnat jobba med farten. Idag har han ett fint tryck under tassarna! Knut har stort föremålintresse och gillar att kampa.
Knut är otroligt lättlärd och vill lära. Vi tränar och tävlar i agility och rallylydnad. Tävling och träning tar han seriöst och är då mindre intresserad av både människor och andra hundar.
Vi tävlar just nu i:
• Ag 2
• Hopp 3
• Agility lag
• Rallylydnad mästarklass (1 cert)

4 ord som beskriver Knut: Fokuserad, smart, finurlig och bestämd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s