Anna och Mille på patrullhundskurs

I 4dagar har vi nu varit på patrullhundskurs.
På schemat stod lydnad,påvis övningar, patrullering, fast bevakning, passiva markeringar, vindmarkeringar och spår.

Första dagen värmde vi upp med lek och grupplydnad. Mille kändes väldigt loj och trött. Är helt säker på att det berodde på alla intryck från dagen innan då vi rest hela dagen med både tåg och flyg. Vilket han inte är van vid. Men oj va bra han skötte sig.

På eftermiddagen piggnade han till och blev ”sig själv” Då tränade vi lydnad. Linförighet i skog, hopp över naturhinder, inkallning/återkallning och lite platsliggning medans vi diskuterade och gick igenom momenten.

Det är väldigt viktigt att ha en bra funktionslydnad på hunden i denna verksamhet. Man vill exempelvis inte ha en hund som skriker och härjar runt hejvilt när man har genomgångar, hunden ska kunna följa sin förare eftersom man alltid går i grupp. Även inkallningen är superviktigt ifall hunden får för sig att dra iväg på något så ska man snabbt kunna få tillbaka den på ett säkert sätt.

Vi han även med att börja grunda påviset. Vilket är den delen efter hunden fått upp ljud eller vittring på figurant tills man kommit fram och hittat personen eller saken. Mille gjorde det klockrent och jobbade så fint med ett högt intresse för figuranten.

Dag två flyttade vi ut påviset till skogen. Vi satt på en stig (patrullsträcka) förberedde hunden på att något skulle ske- ljudet kom och Mille spärrade upp öronen och riktade sig mot figuranten. Det gick inte att missa den signalen för han var helt säker och hade bestämt sig att ”där är den” och rätt hade han.

Dagen efter fortsatte vi med patrullering. Även där tog han upp ljudet jättefint. La även ett spår och där fick vi bakläxa. Mille är väldigt svår att läsa och förstå när han verkligen har spåret. Han tappar det fort, och när han tillslut hittar det ångar han iväg även om han redan tappat det igen, men eftersom jag tyckt att han verkat så säker har jag trott att han spårat på skitbra. Men då kan han lyfta huvudet och börja vinda, titta lite frågande på mig som om han säger ”matte vad håller vi på med egentligen” sen sätter han i nosen och drar iväg igen…. Så ja bakläxa. Men vi har fått med oss ett gäng bra övningar och verktyg för att kunna träna mer hemma och skapa ett högre värde och intresse för spåret. Detta ska vi fixa tillslut. De passiva markeringarna börjar iallfall sitta vilket känns superkul!

Helgen har varit väldigt lärorik. Mille är så himla rolig att träna och utvecklas med. Vi har lärt oss massor och är supertaggade på fortsatt träning och nästa kursvecka.

/Anna och Cefeus great Hamilton II ”mille”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s